VÄLKOMMEN TILL SCANDINAVIAN BULLY KENNEL CLUB

Rekommendationer till Uppfödare

Här vill vi kortfattat informera om vissa viktiga delar i avel och vad som förväntas av dig som planerar att bli en American Bully Uppfödare.  Avel är inte ett enkelt jobb, kunskap är den viktigaste delen i ett avelsprogram och en nödvändighet för att ha en chans att lyckas.

Att äga 2 hundar och para dessa hundar är INTE vad en seriös uppfödare är, det är inte förrän man införskaffat sig kunskap, hittat avelsdugliga hundar och faktiskt producerat minst en kull som man har rätten att kalla sig själv uppfödare.

 

*********

För dig som planerar att bli uppfödare LÄS HÄR innan du bestämmer dig för om du är redo för det tuffa och krävande arbete som detta innebär. Att bli uppfödare är ett stort ansvar som måste tänkas igenom noga innan beslut tas. Som uppfödare har man många skyldigheter gentemot djuren och valpköpare och detta är något man måste känna till. Läs på ordentligt innan du påbörjar ditt avelsarbete så ökar du dina chanser att lyckas med din avel.

 

Svenska Kennelklubbens bok Hunduppfödning i teori och praktik ger dig fördjupad kunskap om parning, dräktighet, valpning och mycket annat som rör vardagen som hunduppfödare.

bok uppfödning

Som uppfödare är den en självklarhet att du ska känna till hur genetik fungerar. Hur egenskaper förs vidare från generation till generation, vad är det som styr arvet från föräldradjuren och vad finns det för risker i din avel ? Ärftliga sjukdomar inom din hundras m.m.  För att kunna kalla sig uppfödare krävs det att du är påläst om detta för att förstå din avel och vad du vill uppnå med den.  Läs på om genetik, länkar nedan.

LÄS PÅ OM GENETIK HÄR

LÄS PÅ OM ; INAVEL – HÖG RISKFAKTOR HÄR 

EKONOMI

Ett vanligt missförstånd inom våran ras är att uppfödare har råd att leva på sin uppfödning. Detta är långt ifrån sanningen. Uppfödning ska aldrig ses som en inkomstkälla. Det kostar att vara uppfödare, allt från parningskostnader till mat, högre försäkring m.m.

En seriös uppfödare är någon som läst på om rasen, läst på om vad avel innebär, känner till rasens ursprung och egenskaper både exteriört och mentalt. Någon som kan vara självkritiskt och välja bort egna hundar som ej duger för avel och förstå att man endast bör ge sig in i ett avelsarbete om man helhjärtat vill lägga ner tid på att utbilda sig och avla för att gynna rasen, aldrig för att tjäna en extra slant.

Läs på mer om vilka kostnader som man bör tänka på HÄR

UTSEENDE & MENTALITET GÅR HAND I HAND

När man väljer avelsdjur så är det inte bara utseendet på hunden man bör tänka på, inte heller att den inte bär på ärftliga sjukdomar eller röntgats med bra resultat,  inom våran ras är det extremt viktigt att avelsdjuren även har en god mentalitet. Det räcker inte med att man själv tycker att avelsdjuret är “snäll” “lugn” osv. Ens egen åsikt om ens egna hund är inte ett seriöst underlägg för vad hunden har för mentalitet. Tänk också på att man aldrig kan styrka en valps mentalitet då detta kan tidigast testas efter hundens 1 års dag.

Eftersom American Bully inte är en SKK godkänd ras finns det endast ett mental test som vi kan göra, BPH. BPH är Beteende och personlighets beskrivning test och ett väldigt bra test som ganska tydligt visar vad hunden har för typ av mentalitet. BPH kan göras på flera orter runt om i Sverige och är ett väldigt enkelt test.

Läs mer om Mentalitet och Avel HÄR

Läs mer om BPH HÄR

UPPFÖDARUTBILDNING

Vill du lära dig mer om avel och uppfödning? Vill du tillhöra de seriösa uppfödarna från start? Anmäl dig till SKK´s Uppfödarutbildning innan du påbörjar ditt avelsarbete så kommer du ha större chanser att lyckas. 

 Hitta en uppfödarutbildning nära dig HÄR

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.